Meer informatie

Ben je al een tijdje werkeloos en zou je graag weer aan de slag willen? Of ben je je huidige baan ontgroeid en zou je een ander pad in willen slaan? Dan kun je overwegen een vakopleiding te doen. Vakopleidingen zijn praktijkgerichte opleidingen op Middelbaar Beroeps Onderwijs niveau. Na afronding ontvang je een erkend diploma waarmee je aantoont dat je leergierig bent en bekwaam in een bepaalde discipline. Er zijn erg veel verschillende beroeps- en vaardigheidstrainingen waar je uit kunt kiezen en hier lees je waarom dit belangrijk is.

De mogelijkheden

Door jezelf bij te scholen leer je niet alleen meer vaardigheden, maar laat je een (toekomstige) werkgever ook zien dat je geïnteresseerd bent. Dit is erg belangrijk om jezelf te onderscheiden van eventuele andere kandidaten op een functie en om jezelf naar voren te schuiven voor wanneer en in je huidige baan een functie vrijkomt. Veel gekozen vakopleidingen zijn secretaresse, administratief medewerker, boekhouder, doktersassistent of receptionist. De opleidingen zijn vaak van huis te volgen of klassikaal en kunnen van 4 maanden tot 1 jaar in beslag nemen. Aan het einde ontvang je een diploma waarmee je kunt aantonen dat je de opleiding hebt voltooid.

Carrièremogelijkheden

Ook al bevinden de banen die voortkomen uit vakopleidingen zich vaak op een laag niveau, dit betekent niet dat je hier geen carrière mee kunt maken. Neem als voorbeeld de functie van receptionist. Dit is een belangrijke rol in een bedrijf, omdat de receptionist het gezicht is dat het eerst wordt gezien als je een gebouw binnen loopt. Receptionisten hebben contact met medewerkers uit allerlei afdelingen en kunnen zo een goed netwerk opbouwen van professionele contacten. Mochten er dan in de toekomst functies vrijkomen, dan is de receptionist degene die iedereen kent. Vakopleidingen beginnen dus vaak met lagere banen, maar doe je dit werk goed, dan kunnen ze ook leiden tot een interessante carrière binnen een bedrijf.